Инересные факты.
1. Сумесі з агародніны, фруктовых і ягадных сокаў - сапраўдная мультівітаміны аптэчка. Кожны з іх сам па сабе багаты мікраэлементамі: ёдам, каліем,
абалонінай, вітамінамі А, У, З, D і К і важнымі мінераламі, - а разам яны зліваюцца ў кактэйль здароўя.
2. Можна рабіць выдатныя на смак і карысныя для здароўя купажы агароднінных і фруктовых сокаў. Выключэнне складае таматавы сок - яго не варта перашкаджаць з фруктовымі сокамі, так як цукар з іх ўступае з таматным сокам у кіслотнае рэакцыю.
3. Натуральныя сокі лепш рыхтаваць без судотыку з металлом.Поэтому для купажоў з гародніны і садавіны трэба выкарыстоўваць пластыкавыя таркі, а затым адціскаць праз марлю або сіта. Піце купажы з сокаў адразу пасля падрыхтоўкі. Пастаяўшы ў халадзільніку, яны не страцяць густ, але карысных рэчываў у іх прыкметна паменшыцца.
4. Будзьце ўважлівыя: свежевыжатые фруктовыя сумесі вельмі канцэнтраваны і ўтрымліваюць шмат Сахараў, таму дыябетыкам трэба быць з імі вельмі осторожными.А купажы з цытрусавымі не рэкамендуюцца пры язвавай хваробы і гастрыце.
5. Самымі простымі і смачнымі купажах з'яўляюцца сумесі адных і тых жа садавіны ці ягад, але розных гатункаў. Да прыкладу, чырвоных і жоўтых яблыкаў, вінаграду Ізабелы і кишмиша, рабіны і черноплодки. У іх адны плён не перабіваюць густ іншых, а зліваюцца ў суцэльны смакавай букет. Пры гэтым вітаміны і мінеральныя рэчывы спалучаюцца лепш за ўсё.
Меркаванне эксперта:
Кацярына Бялова, дыетолаг, галоўны лекар клінікі «Палітра харчавання»:
«Сумесі свежевыжатых сокаў выкарыстоўваюць як для прафілактыкі, так і для лячэння шэрагу захворванняў. У іх утрымліваюцца энзімы - рэчывы, якія спрыяюць пераварвання ежы, дзякуючы ім у арганізме не затрымліваюцца шкодныя рэчывы і таксіны. Выдатна змешваюцца кіслыя і салодкія сокі, напрыклад, грэйпфрутавы і вінаградны ў прапорцыі 1:2. Аднак важна памятаць, што цытрусавыя сокі могуць выклікаць алергію. Вельмі добрыя правераныя так званыя «дзіцячыя» сумесі: маркоўна-яблычны купаж, гарбузовыя-грушавы ».